Kiwanis Club Risør deler ut refleksvester på refleksdagen

Rundt om i landet markeres refleksdagen, en dag som skal få folk til å bli flinkere til å bruke refleks. Kiwanis i Risør hadde tatt turen til Risør barneskole og Søndeled skole for å dele ut refleksvester til førsteklassingene.

Med en kasse fylt med signalgule refleksvester hadde Karl Petter Nylén og Mark Stivensen tatt med seg mer enn nok vester til de spente førsteklassingen på Risør barneskole.

– Det er for å få barna til å gå med refleks. Mottoet til Kiwanis er: «Barn først og fremst». Derfor ønsker vi å gi dette tilbudet til samtlige førsteklassinger, forteller Karl Petter Nylen. Han delte ut refleksvester til førsteklassingene i fjor også.

Foto og tekst: Håkon Vårhus Sagen. Nyheten er et resymé av en artikkel i Aust Agder Blad, se: Refleksvest, Refleksdagen | Dårligst på refleks i landet, men ikke denne gjengen (austagderblad.no)

DELTE UT VESTER: Karl Petter Nylén fra Kiwanis delte ut refleksvester til spente unger.

Dårligst i landet

Bak refleksdagen finner vi Trygg Trafikk, en organisasjon som har jobbet for trafikksikkerhet siden 1956. Hvert år arrangerer de refleksdagen og har årlige tellinger på refleksbruken. Tall fra fjorårets telling viser at Agder kommer dårligst ut, med 35 prosent bruk av refleks når det er mørkt. Landsgjennomsnittet lå på 48 prosent.

Det at Agder kommer så dårlig ut, var overraskende for Nylen og Stivensen.

– Det er ganske dårlig, men jeg håper med tiltak som dette, at flere og flere kommer til å bruke refleksvest når de skal gå til og fra skolen, eller generelt i mørket, sier Stivensen.

Trygg Trafikk har som mål at refleksbruken blant fotgjenger i mørket skal opp til 53 prosent innen 2026.

– Mange er veldig flinke til å bruke refleks, og det er bra. Samtidig må vi erkjenne at altfor mange fortsatt ikke bruker det. Vi håper at flere gjør refleks til en selvfølge i mørketiden, sier Ann-Helen Hansen i en pressmelding fra Trygg Trafikk.

VIKTIG TILTAK: Mark Stivensen syntes det var gøy å dele ut refleksvester til førsteklassingene og han håper barna vil fortsette å bruke refleksvestene.

Det var en gjeng med fornøyde førsteklassinger som fikk nye refleksvester av de to karene fra Kiwanis.

– Det er veldig viktig, ikke bare at de får refleksvest, men at barna synes det er moro at vi kommer. Alle gledet seg til å få sin egen refleksvest, sier Stivensen.

Bekymret

Svein Ture Gundersen fra Nullvisjonen i Agder er bekymret over at så få bruker refleks.

– Det er trist å se at Agder kommer så dårlig ut når det kommer til refleksbruk. Jeg synes det er veldig bekymringsfullt at vi sender barna våre ut på veien til skolen uten refleks, sier han.

Gunderssen oppfordrer foreldre til å være mer oppmerksomme på om barna har på seg refleksvest når de skal ut i mørket.

– Vi voksne har ofte dårlig tid på grunn av tidsklemma, og det medfører dessverre at vi iblant er uoppmerksomme. Det er ingen grunn til at vi ikke burde vært bedre, og jeg håper at vi i årene som kommer vil være med og løfte den statistikken til det bedre.

Samtidig oppfordrer han foreldrene til å gå foran som gode eksempler i det å bruke refleks.

– Dette er også en ting som går i generasjoner, så her har foreldre en gylden mulighet i å være gode eksempler ved å bruke vesten sammen med barna sine.

Refleks

Nullvisjonen i Agder har som mål om at ingen skal bli drept, eller hardt skadd i vegtrafikken, og de jobber aktivt med få opp bruken av refleks.

– Refleks er den billigste livsforsikringen du kan få. Syklende og gående tror ofte at bilene ser dem siden de blir lyst opp av lysene på bilene og gatelys. Dette er risikabel oppfatning. For det er nettopp der det er gatelys og ellers god belysning, de fleste ulykkene skjer, forteller Gundersen

Gundersen forteller at Nullvisjonen i Agder selv har hatt aksjoner på refleksdagen der de har delt ut reflekser på ulike steder i Agder, men ikke i Risør denne gangen.

– Til neste år blir det andre kommuner vi har aksjon, da vi rullerer på nedslagsfelt.

Det at førsteklassingene i Risør fikk utdelt refleksvester er et tiltak som Gundersen setter stor pris på.

– Det at Kiwanis velger å markere denne dagen, er helt supert. Jo flere som er med å spre det viktige budskapet, desto bedre effekt vil det ha. Jeg håper flere aktiviserer seg i eget lokalmiljø, også når det kommer til trafikksikkerhet, avslutter Gundersen.

 

Klikk på bildet for større utgave.